СВЕТА ЦАРСКА ЛАВРА СТУДЕНИЦА
 СВЕТА ЦАРСКА ЛАВРА СТУДЕНИЦА
Насловна » O манастиру

O манастиру

     Студеница је средњевековни манастир у долини Студенице, леве притоке Ибра, недалеко од места Ушћа, под планином Радочелом. Основао га је Стефан Немања. Имао је више цркава у дворишту овалног облика, које је било опкoљено одбрамбеним зидом. Очуване су три цркве, а од осталих грађевина остали су само темељи или су потпуно ишчезле. Најзначајнија је Немањина црква, саграђена после 1183. и посвећена Богородици. Краљ Радослав дозидао је испред ње велику спољну припрату.

 План манастира Студеницe  Немањина црква  Краљева црква  Никољача

1. Немањина црква
2. Краљева црква
3. Никољача
4. Темељи цркве Св. Јована Крститеља
5. Трпезарија
6. Ризница
7. Конаци
8. Западни улаз - пирг
9. Источни улаз

 

 Богородичина црква

1. Немањина црква је једнобродна грађевина с једним кубетом и припратом. Споља је у белом мермеру, с богатим пластичним украсом на појединим деловима. Украс је романског стила и највишег је уметничког квалитета међу нашим средњевековним црквама. Мада је у духу италијанских споменика XII века, има и неке аналогије са француском уметношћу тога доба. Нарочито је усредсређена на четири портала: западни, унутарњи и два бочна, као и на троделном олтарском прозору. Живопис у цркви потиче из времена великог жупана Вукана, 1205. г., што се види из натписа у кубету. Нарочито се истичу велико Распеће и Причешће у олтару. Манастир је уживао највећи углед, а његов игуман је имао прво место у српском Сабору.

 Краљева црква


2.
Из доба краља Милутина је Краљева црква посвећена св. Јоакиму и Ани. Краљева црква је мала, готово квадратне основе, има једно кубе. На олтарској апсиди је у камену уклесан натпис архимандрита Јована из 1314. г. У унутрашњости је сачуван ванредан живопис у стилу тзв. дворске школе краља Милутина.

 

 црква св. Николе

 

3. С краја XII или почетком XIII века је црква Светог Николе. То је скромна једнобродна грађевина без кубета, са остацима доброг живописа из почетка XIII века.

Од првобитних конака који су били око манастирског дворишта очувани су само остаци старе трпезарије која је имала узан трем од мермера. Остали конаци су релативно нове грађевине.

* * *

Манастир Студеница уписан је у листу светске културне баштине и под заштитом је УНЕСКО-а.

Врх стране